Equinox ➡️ Tijd voor zelf-heling en heling van het Zelf

Een mooie boodschap in de Kriya (de yogaset) van deze week: “Kriya for self-healing and healing of Self” die ik graag met iedereen deel:

Tijdens Equinox is het handig dat we dieper ingaan op zelfgenezing, zelfheling.

Omdat deze periode rondom Equinox, de overgang van winter naar voorjaar, het boostermoment is waarop de kracht van de ether ons hierbij ondersteunt.

Het Zelf, onze essentie mag (moet) groter worden dan het ik-zelf (het ik bewustzijn – lichaam, gevoel, verstand, persoonlijkheid, ego).

Het ik-zelf moet kleiner worden en nederig worden aan het essentie-Zelf.

Dit werkt het beste in de volgende orde:

  1. Gehoorzamen
  2. Dienen – dienstbaar zijn
  3. Liefhebben – Liefde
  4. Uitblinken – Excelleren

Obey, Serve, Love, Excel. Aldus Yogi Bhajan, maar ook volgens vele andere meesters onder wie ook Satyavrati Karta (mijn teacher).

Deze volgorde is niet per toeval gekozen.

Moeite met Gehoorzamen

Gehoorzamen is nummer één en niemand houdt van gehoorzamen😊. Gehoorzaam zijn aan je hogere zelf, je innerlijke zelf (oneindige en universele zelf). Het verwelkomen van de meester in ons leven, om die stem in ons hart te brengen, dat is gehoorzamen. We hebben vaak moeite met gehoorzamen, omdat ergens in ons leven en (bijna) onvermijdelijk in deze maatschappij door een of andere autoriteit(-en) je iets gevraagd werd waaraan je moest voldoen. Dit kan een ouder zijn, een broer of zus, opa of oma, leraar, coach, vriendje of vriendinnetje, werkgever, collega, etc. De dwang die daarbij hoort of de manipulatie dat geeft een knagend gevoel, maar toch doen we het, meestal uit angst, of soms gaan we in verzet. Het is altijd iets of iemand buiten je, maar het kan zelfs je eigen ego zijn, die jou manipuleert. Meestal geeft ons dit geen energie, en daalt dus onze levensenergie, daalt onze frequentie. En dat resoneer je, en vervolgens beantwoordt het Universum daaraan. Kort gezegd, wat je resoneert, trek je aan. Onderschat de Universele Wetten niet😊.

Gehoorzamen aan ons innerlijke – een ander gevoel

Gehoorzamen aan ons innerlijke zelf geeft een heel ander gevoel. Dit gevoel en dus ook energie ontstaat door de toewijding, door de devotie aan onze hogere spirit. ‘Gehoorzamen’ is onze innerlijke gids. Het maakt dat je leven in een flow komt. Dat wil zeggen in resonantie met het Universum, meegaan in de cyclus, net zoals de Lente-energie. Je frequentie verhoogt en zo ook hetgeen wat je aantrekt.

Eigenlijk maken we het onszelf lastig om te kunnen luisteren (diep luisteren) naar de Universele Flow, om deze waar te nemen. Doordat we het zo druk hebben met andere prioriteiten. Dus hebben we ook moeite met het horen van onze innerlijke stem.

Maar kunnen we nu hieraan gehoorzamen, kunnen we gehoorzamen aan wat in synchroniciteit moet zijn, in harmonie, in resonantie met het geheel?

Jazeker, de heling komt wanneer je je ontspant. Maar als je zoveel aan je hoofd hebt, zoveel wilt, achter zoveel dingen aan rent, je zorgen maakt, dan is er geen ruimte om echt te ontspannen en dus geen ruimte om te gehoorzamen.

Gehoorzamen aan je hogere zelf is niet een andere tak of dimensie in het leven, het zou voor alles prioriteit moeten hebben, je intentie is gebaseerd op die gehoorzaamheid. Het is de eerste prioriteit voor zelfliefde, voor vrede in en met jezelf.

Tijdens de Kundalini Yogales kun je oefenen om je daarvoor open te stellen en met name tijdens de les “Kriya for self-healing and healing of Self”.

Met de bedoeling dat we de noodzaak gaan voelen om jezelf op de eerste plaatst te zetten. Wat absoluut niet egoïstisch is, maar juist dienend.

Hoe dan ook, het Universum is in zijn baan, alles is ingesteld en draait, alles gaat gewoon en kan alleen maar gaan in een harmonische resonantie. Maar wat we ook zien, het gaat om het moment tussen chaos en harmonie, we vinden het moeilijk om onze innerlijke vrede te doorzien en te behouden.

Ontspan

Dus op de eerste plaats is er de noodzaak om te ontspannen, het nieuwe ritme te omarmen zodat je kunt gehoorzamen. Niet geheel toevallig, in deze fase begeef ik me nu😊.

En door deze houding van gehoorzaamheid zal de weg getoond worden hoe te dienen. En dan wordt voor mij de diepere betekenis van mijn spirituele naam, Param Bhagat, steeds meer duidelijk (in het kort betekent de naam in devotionele dienst).

Maar het is niet omdat je besluit om te gaan dienen dat dat zal worden geaccepteerd door of dat dit in harmonie zal zijn met het universum. We weten dat onze ego-geest zo misleidend is en dat we alsmaar willen, willen, willen, zelfs als we het beste willen en alleen maar het goede, dan is het nog steeds niet in resonantie met het hogere plan.

Wees niet onderdanig

Daarom is het zo belangrijk eerst te gehoorzamen, te luisteren, gevolg te geven aan je hogere zelf en dan zal de dienst naar je toe komen. Datgene wat bij jou past waarvoor je ten dienste staat. Je rent niet achter de dienst aan. Let op, deze dienstbaarheid heeft niets te maken met onderdanigheid, afhankelijkheid of slaafs zijn (je kunt in wezen niet dienstbaar zijn wanneer je jezelf veronachtzaamt).

En wanneer je signalen in je leven begint te krijgen die jou kwalificeren om te dienen, dat je gekozen bent om te dienen, dat er dingen naar je toe komen om te dienen, dan opent Liefde zich.

Ik Wil Excellent Zijn

Dus liefde is de derde stap, het is niet nummer één, het komt erna, Liefde komt na het dienen. Liefde is wanneer je jezelf vergeet binnen de dienst, binnen je dienstbaarheid. Als je jezelf helemaal openstelt, dan vergeet je jezelf in de dienst. En dan, in die houding ben je dan eindelijk excellent, Excel. Dit is de laatste stap.

Dus als we beginnen dan, in eerste instantie, is onze intentie natuurlijk nederig en eenvoudig: “ik wil excellent zijn”, ik wil excellentie manifesteren, ik wil uitblinken of uitschitteren, maar dat is niet genoeg. (PS: lees hier uitblinken niet als beter zijn dan anderen, maar zie de nederigheid en de daaruit voortkomende verlichting).

Het is dus een heel proces. Er zijn heel wat stappen te doorlopen, lijkt nu, maar begin gewoon bij het begin en de overige stappen volgen. Wees trouw aan jezelf, zie de noodzaak, open jezelf voor dit bewustzijn van dienstbaarheid, open je hart voor liefde en kijk of je voor jezelf kunt kiezen om excellent te zijn.

Ik garandeer je, het leven, ook naarmate je ouder wordt, wordt alleen maar leuker😊. Maar nogmaals: “Wees trouw aan je hogere zelf”.