Iets over nieren en energie🍃

In het begin van het jaar voeg ik altijd enkele yogalessen in die gaan over de nieren en de niermeridianen. Het is gevoelsmatig ontstaan, maar blijkt steeds weer te kloppen met het seizoen. Ik heb me er nu eens echt goed in verdiept. Ben de boeken ingedoken. “Tradional Chinese Medicine” (TCM) en Ayurveda geraadpleegd, als ik hier alles zou opschrijven over dit onderwerp dan kun je er bijna een boek van maken, dus ik probeer het zo beknopt mogelijk te houden.

Ik wens je veel leesplezier en doe er vooral je voordeel mee:)

Nieren

Pijn in je onderrug of snel uitgeput?

Last van energiedips gedurende de dag? Of ooit opgestaan met een allesomvattende vermoeidheid, terwijl je de dag daarvoor niet de marathon van Rotterdam hebt gelopen? Dan is je Qi uit balans. Als geen ander weet je zelf het beste hoe het voelt als de energie in je lichaam bruist. Of juist niet. Daarom is het handig om te weten hoe Qi oftewel Prana oftewel Levensenergie wordt gecreëerd en geactiveerd. Zodat je zelf je energie in balans kan houden of weet wat te doen bij een onbalans.

Batterijen

De kracht van ons lichaamsgestel berust op de nieren inclusief de bijnieren. Ze gaan over energie, materie en het beendergestel inclusief de tanden.
De nieren zijn onze batterijen en slaan energie op.

Ze beïnvloeden emoties als angst, ongerustheid/bezorgdheden en moed. Samen met de blaas ondersteunen ze het hele lichaam.
Nier-energie zorgt voor de groei en vernieuwing van lichaamscellen, voor bouwstoffen en voor het vermogen tot voortplanting. Hoe vitaler je nier-energie, hoe gezonder je lichaam.
Te veel mentale arbeid leidt tot vermoeide hersenen, geïrriteerdheid, slapeloosheid en gespannenheid en onttrekt Ki, ofwel prana – de levensenergie, uit het lichaam. En verwijdert je van je essentie, dat wat je in wezen bent.
Te veel lichamelijke arbeid pleegt een aanslag op het Ki en je essentie en veroorzaakt ook allerlei klachten.

De nieren zijn van invloed op de botten, het beenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel, het gebit, het hoofdhaar, het gehoor en de oren. Daarnaast is een goede nierenergie nodig voor vruchtbaarheid maar ook voor het libido.

De nieren zijn twee boonvormige organen, elk ongeveer zo groot als een vuist. Ze bevinden zich net onder de ribbenkast en net boven de taille in het smalste gedeelte van je rug aan de achterkant. Eén aan elke kant van de wervelkolom.

Gezonde nieren filteren elke minuut ongeveer een half kopje bloed, waarbij afvalstoffen en extra water worden verwijderd om urine te maken. De urine stroomt van de nieren naar de blaas via twee dunne spierbuisjes, urineleiders genaamd, één aan elke kant van de blaas. Je blaas slaat de urine op. De nieren, urineleiders en blaas maken deel uit van de urinewegen.

Het bloed circuleert vele malen per dag door je nieren. Op één dag filteren jouw nieren ongeveer 150 liter bloed…Wow😲.

Je nieren verwijderen dus afvalstoffen uit je lichaam (inkoppertje → let dus op wat je erin stopt, wat je erop smeert en wat je inademt😊) en verwijdert extra vocht uit je lichaam. Je nieren verwijderen ook het zuur dat door de cellen van je lichaam wordt geproduceerd en zorgen voor een gezonde balans van water, zouten en mineralen (zoals natrium, calcium, fosfor en kalium) in je bloed.

Zonder dit evenwicht werken zenuwen, spieren en andere weefsels in je lichaam mogelijk niet optimaal.

Je nieren maken ook hormonen die helpen…

✅ je bloeddruk onder controle te houden

✅ bij het aanmaken van rode bloedcellen

✅ je botten en tanden sterk en gezond te houden

Nieren slaan voedingsstoffen op en bouwen beenmerg op en ze vormen merg voor de hersenen en ruggengraat.

Waterbalans en Bloeddruk

Je nieren verwijderen afvalstoffen en extra vocht uit je lichaam en hiermee zijn ze ook betrokken bij de bloeddruk regulatie. De nieren controleren de waterbalans in het lichaam via een signaal van de hypothalamus (hormoonklier in de hersenen, zullen we maar niet over uitweiden😊). Als ze meer water terug in het lichaam laten opnemen, gaat het bloedvolume omhoog en dus ook de bloeddruk. Als ze meer water verwijderen, daalt het bloedvolume en daarmee ook de bloeddruk.

Traditional Chinese Medicine – TCM

Een leuk weetje: Al bij de conceptie krijg je energie mee van je ouders, via hun genetisch materiaal. Deze voorgeboortelijke energie wordt opgeslagen in jouw nieren. Dit is als het ware het fundament voor je vitaliteit. De poorten voor je levensenergie!

In TCM zijn drie yin-organen betrokken bij de productie van Qi: de Nieren, de Milt en de Longen. De Nieren zijn je basis van het leven, ‘de bron van yin en yang’. In de Nieren wordt je oerenergie opgeslagen genaamd Jing (niet te verwarren met Yin).

De yogi’s hebben het over Muladhara, het eerste chakra, aan de basis van de ruggengraat, tussen de sexuele organen. Deze basis heeft een voorhemels deel Qi en een nahemels deel Qi, ofwel prenataal en postnataal deel. Het voorhemelse deel is wat je meekrijgt van je (voor-)ouders. Op deze basisenergie moet je zuinig zijn, want je kunt het schijnbaar niet aanvullen. Tja en als het op is, dan ga je dood (sorry).
Het is daarom ook, dat het belangrijk is je bekkengebied soepel en sterk te houden.

Het Eerste Chakra – Muladhara

Een leuk weetje: Al bij de conceptie krijg je energie mee van je ouders, via hun genetisch materiaal. Deze voorgeboortelijke energie wordt opgeslagen in jouw nieren. Dit is als het ware het fundament voor je vitaliteit. De poorten voor je levensenergie!

In TCM zijn drie yin-organen betrokken bij de productie van Qi: de Nieren, de Milt en de Longen. De Nieren zijn je basis van het leven, ‘de bron van yin en yang’. In de Nieren wordt je oerenergie opgeslagen genaamd Jing (niet te verwarren met Yin).

De yogi’s hebben het over Muladhara, het eerste chakra, aan de basis van de ruggengraat, tussen de sexuele organen. Deze basis heeft een voorhemels deel Qi en een nahemels deel Qi, ofwel prenataal en postnataal deel. Het voorhemelse deel is wat je meekrijgt van je (voor-)ouders. Op deze basisenergie moet je zuinig zijn, want je kunt het schijnbaar niet aanvullen. Tja en als het op is, dan ga je dood (sorry). Het is daarom ook, dat het belangrijk is je bekkengebied soepel en sterk te houden. Dat kan heel goed met Pralaya Yoga en Kundalini Yoga.

De Eiwitleugen

Ja, zo heet het boek van Janneke van der Meulen, Neerlands trots in de roeisport en onderzoeker. Zij schrijft in haar boek “De Eiwitleugen” over opkomende nierproblemen. In haar boek haalt ze onderzoeken aan die het verband leggen tussen deze trend en het nuttigen van dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zorgen ervoor dat de nieren overschakelen op hyperfiltratie, een stand waarin ze opeens veel harder kunnen werken. Af en toe is dit natuurlijk niet schadelijk, maar door de na-oorlogse regelmatige inname van vis en vlees (voor veel mensen zelfs dagelijks) verkeren de nieren in een staat van chronische stress.

Diëten met veel eiwitten verkorten de levensduur van de nieren. De populariteit van eiwitrijke diëten is buitengewoon, aangezien zelfs medisch onderzoek en de wetenschap zich ervan bewust zijn dat mensen met zelfs maar een klein nierprobleem niet teveel eiwitten kunnen consumeren. Eiwitrijke diëten bevatten ook veel vet, en die combinatie veroorzaakt veel slijtage aan de nieren, waardoor ziekteverwekkers, of een van de andere bronnen van letsel, de nieren over de rand van hun kunnen duwen.

Nierstenen worden geproduceerd door diëten met een hoog eiwit- en vetgehalte. Nierstenen kunnen op eiwitten of op calcium zijn gebaseerd, of zelfs op een deel van beide.

Ook de zuurvormende kwaliteit van dierlijke eiwitten zijn belastend voor je nieren, deze stimuleren de aanmaak van ammoniak en kunnen hierdoor de kwetsbare cellen in onze nieren beschadigen. In haar boek kun je er meer over lezen, ook brood en andere graanproducten bijvoorbeeld geven een lichte zuurbelasting en laten we het maar niet over geraffineerde suiker hebben😊

Nierbeschadiging is wat leidt tot nier-disfunctie en ziekte. Het kan in verschillende vormen voorkomen. Eén vorm is giftig letsel veroorzaakt door farmaceutische producten, recreatieve drugs, giftige zware metalen, pesticiden, herbiciden en oplosmiddelen.

Relatie met jezelf

Spiritueel gezien gaan de nieren ook over de energie en bereidheid om in ‘alignment’ met je essentie te leven, je ziele pad, je hogere doel. Heb je een goede relatie met jezelf? Die is sowieso nodig, wil je een goede relatie met anderen hebben.

Psychologische kwaliteiten van evenwichtige nieren:

Terughoudendheid, nederigheid, georganiseerd, wilskracht, goede concentratie en verbeeldingskracht, zelfbehoud, levenslust, zelfbeheersing, vastberadenheid, respect, bescherming, moed, gevoel van veiligheid.

Psychologische eigenschappen van onbalans in de nieren:

Angst, aarzeling, gebrek aan wilskracht, schuldgevoel, nervositeit, gebrek aan vertrouwen, depressie, beven, vluchten in plaats van vechten.

Wat kun je nu doen om de nieren en de nier-energie optimaal in vorm te houden?

Door regelmatig en langdurig yoga en meditatie te beoefenen ontstaat vertrouwen, waardoor de nieren worden ontlast, die de energie van angst in het lichaam vasthouden.
De angst komt vaak naar boven in de vorm van wrok en woede. Woede en wrok zijn je krachtigste verdediging en houden bedreigende situaties en mensen op afstand.
Het kan zijn dat je je (vaak erg) van streek voelt vanwege een oud trauma van verlating en afwijzing. Je lijkt altijd het ergste te verwachten. Mogelijk ben je in een situatie of partnerschap terechtgekomen die aanleiding gaf tot een oud trauma van verlating en afwijzing.
Hoe meer iemand de wrok en woede over het hoofd ziet en negeert, hoe trager en giftiger de nieren worden. Als je je emotioneel uitgedaagd voelt om negatieve emoties los te laten, zal de nier zich ook uitgedaagd voelen om gifstoffen los te laten.

Of wellicht zijn dit interessante vragen die je jezelf kunt stellen:
Waarom negeer je je eigen behoeften? Hoe kun je veilig blijven als je je eigen behoeften onderdrukt? Je vindt dat de behoeften van anderen belangrijker zijn dan die van jou. Waarom? Hoe voel je je daarbij?

Tweede Chakra – SVADHISTHANA

Het sacrale chakra – 2e chakra bevindt zich tussen de navel en de geslachtsdelen. Deze chakra controleert de seks organen, prostaat en baarmoeder, het heiligbeen en het hele urinewegstelsel waaronder de blaas en de nieren (de bijnieren vallen onder het eerste chakra, dit zijn ook heel delicate en belangrijke orgaantjes😊).

Het tweede chakra is het centrum van seksualiteit, creativiteit en vreugde en is verantwoordelijk voor onze creatieve expressie. Vanuit dit gebied ben je in staat nieuw leven te creëren, of het nu een kind is of je eigen leven. Het is ook vanaf dit punt dat je je eigen realiteit creëert.
Binnen het gebied van het tweede chakra komen we ervaringen tegen van vreugde, overdaad, plezier, afgunst, jaloezie, waardeloosheid, je potentieel.

Wanneer deze chakra uit balans is, dan kunnen de volgende problemen zich voordoen: urineproblemen, impotentie, frigiditeit, onvruchtbaarheid, vergrote prostaatklier, pijn in de onderrug, emotionele instabiliteit, gevoelens van isolatie, overgestimuleerde seksuele driften, niet in staat de realiteit te manifesteren die je wilt, niet in staat om creatief te zijn, veel dromen hebben maar niet in staat zijn om ze in je leven te manifesteren.

Wanneer je tweede chakra in balans: je voeltje creatief, gaat met de stroom mee, geïnspireerd, artistiek, vrij vanprojecties en verleiding; je verheft jezelf en bent in staat om met anderen omte gaan op een manier die puur is (onaangetast door agenda’s); positief gebruikvan fantasie, gevoel van eenheid met iedereen, geloof en vertrouwen in jezelf,enthousiast, communicatief.

De balansen en onbalansen van het tweede chakra komen voor een groot deel overeen met de psychologische kwaliteiten van de nieren.

Het tweede chakra heeft de kleur oranje – het dragen van oranje kleding of gebruik maken van lichttherapie kan ondersteunend zijn.
Kristallen die kunnen ondersteunen met hun energie zijn bv oranje calciet, citrien of seleniet.

Soundhealing

De Solfeggio frequentie die bij SVADHISTHANA hoort is 417 Hz.

Ons lichaam bestaat voornamelijk uit water. Water kan licht, geluid (en trilling) geleiden. Door op de juiste manier frequentie therapie in te zetten kan het zelf genezend vermogen van het lichaam worden aangesproken, het lichaam is een zelf organiserend systeem. Als dit wordt aangesproken, dan is er daadwerkelijke genezing in plaats van symptoombestrijding. Dit heet informatiegeneeskunde.

Niet materie, maar kwantuminformatie is de bouwsteen van alles.

Dit is ook waarom een gongbad helend kan werken. De trillingen van de gong raken alle cellen in je lichaam.

5 elementen

Of zoals in de cyclus van de 5 elementen (zie plaatje hierboven, kom ik zo op terug) zijn de nieren de voltooiing, de 5e fase van je volledige alchemistische cyclus, de essentie, de complete vervaardiging. Stel je het beeld voor van het zuivere transparante water van een bergmeer…. Het is de bron van vernieuwing… her-activering van prana.. de energie en opwinding om te beginnen….. opnieuw een nieuwe cyclus…

Een constante flow van water kan bergen verzetten, Daarom staat het water element voor uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen.
Omdat het naar beneden stroomt, staat het ook voor retro- en introspectie, connectie maken met het onderbewuste, met je droomstaat en met meditatie.

Als het water element zwak is, is het alsof je de hele wereld op je rug draagt!!! Mensen en het leven storen je of je wordt geleefd…. Je hebt geen motivatie…. Burn-out!!!

Voel je dit aankomen of ben je al in die staat, ga dan ’s morgens op je blote voeten op het gras of op de aarde lopen, je ontvangt dan nieuwe impulsen uit de aarde, de levensenergie uit de aarde en je kan overtollige spanning ontladen. Het is sowieso goed voor iedereen om te doen. Nier-1 is je contactpunt met de aarde.

Moeder aarde heeft dan de mogelijkheid voor je te zorgen.

Ikzelf loop de hele zomerperiode op blote voeten overal en bijna altijd. Oke..oke, als ik een keer op ‘het net’ moet, schik ik mij nog😊 en trek ik mijn barrevoets schoenen aan.

Ik heb het ook eens in de winter geprobeerd, maar had moeite mijn voeten warm te houden, wat ik nu doe is in de winter af en toe een wandeling door het bos op blote voeten, je gelooft het niet, maar daar worden ze en m’n hele lijf echt warm van. Maar continu barrevoets in de winter is niet voor iedereen weggelegd, ook niet voor mij.
Belangrijk is, dat je het nierpunt onder je voeten warm houdt! – je bruisende bron👣

Bruisende Bron of Opborrelende Bron, ook bekend als Nier-1, is een acupunctuurpunt dat toegang biedt tot de kracht van wil en wijsheid. Het bevindt zich op de voetzool, ongeveer 1/3 van de basis van de tweede teen en 2/3 van de onderkant van de voet, tussen het tweede en derde middenvoetsbeentje. Je zult een lichte inkeping voelen als je de juiste plek vindt.

Het is het laagste punt van het lichaam waar Qi (levenskracht) de Niermeridiaan binnenkomt. Daarom grondt het de Geest door voortdurend contact met de energie van de aarde. Volgens de Vijf Elementen Leer is ‘Bruisende Bron’ een portaal waardoor we de bron kunnen aanboren, net zoals de wortels van de boom voeding uit de grond halen. Als het ons aan kracht, uithoudingsvermogen, wil of doorzettingsvermogen ontbreekt, helpt Nier-1 ons de reserves aan te boren die nodig zijn om onze motor een nieuwe impuls te geven.
Regelmatig dit punt masseren is heilzaam!

Warme Voeten – voetenbadje

Houdt je accupunctuurpunt Nier 1 dus warm, vooral ‘s winters!, omdat anders de yang uit je nier meridiaan kan wegstromen. Warme voeten zijn belangrijk: ’s avonds een voetenbadje met Chinese verwarmende kruiden, een theebuiltje, magnesium of etherische olie doet wonderen.
Heb je moeite met in slaap vallen?… Door dit bruisende punt te masseren, masseer je feitelijk al je spanning naar beneden. Het is goed om voor het slapen gaan je voeten te masseren.

Tips verwarmende voeding

Qua voeding kun je ‘s winters beter stamppotten en verwarmende voeding en kruiden gebruiken, om te zorgen dat je ‘kacheltje’ blijft branden. Kaneel, gember of kurkuma doen het goed om je systeem te verzorgen. Met gemberthee moet je wel een beetje opletten, die leidt de warmte van je kern naar buiten en zet je poriën open: beter dus ’s zomers drinken om af te koelen – tenzij je verkoudheid voelt opkomen en de thee drinkt voor je met een kruik onder de wol kruipt😉.

Ook een koud ontbijt (zoals ontbijtgranen, yoghurt of smoothie) is ‘s winters niet zo verstandig: het kost energie om weer op te warmen. Kies liever voor warme pap, havermout of quinoa met gestoofde appel of abrikoos, doe er wat kardemom door, of begeleidt met warme fruitcompote.
Verwarmende soep is altijd goed zelfs als ontbijt, probeer eens verwarmende groentebouillon met miso en gesneden groenten…Jammie.

Vermijd alcohol en koffie

Als je (bij-)nieren zwak zijn, is het verstandig deze zoveel mogelijk ontlasten. Hun belangrijkste taak is om je bloed te reinigen van schadelijke stoffen. Om alcohol en cafeïne uit je lichaam te verwijderen, hebben je nieren extra reinigingsinspanningen nodig.
Door alcohol en koffie te mijden, ontlast je je nieren en laat je ze in alle rust genezen.
Ja echt❣️💥 Het geeft je ook meer vrijheid om er niet van afhankelijk te zijn. Ze beïnvloeden je onderbewustzijn🙃

Bijniervermoeidheid

De belangrijkste trigger voor je bijnieren is stress, waardoor ze extra hoeveelheden hormonen zoals adrenaline produceren. Dit is een uitstekend overlevingsmechanisme, maar als de stress gedurende een lange periode aanhoudt (bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een faillissement, een echtscheiding, een relatiebreuk, verraad, de dood van een dierbare of een andere ernstige onrust), dan kunnen je bijnieren uiteindelijk verzwakt raken door een voortdurende ‘hyperdrive’.
Cafeïne is een trigger voor de bijnieren, elke kop koffie die je tot je neemt geeft je bijnieren een signaal om adrenaline uit te scheiden, waardoor je systeem continue in de stress-stand blijft. Adrenaline is nodig bij gevaar om te overleven. Dit is nog een heel verhaal apart. Om het kort te houden: zorg dat je bijnieren in balans blijven.
Kun je de dag niet zonder je koffie-shot, krab dan eens achter je oren!

Eerste Chakra – Muladhara

Het eerste chakra is onze basis en is verantwoordelijk voor ons gevoel van veiligheid en stabiliteit, en het vervullen van onze basisbehoeften zoals voedsel en onderdak. Onze algemene vitaliteit houdt verband met de toestand ervan.

Binnen het gebied van het eerste chakra komen we emoties tegen van woede, hebzucht, gehechtheid aan illusie, sensualiteit en loyaliteit, evenals kwesties die verband houden met onze voorouders, onze familie en genetische banden, de overtuigingen van onze ouders, oude angsten en trauma’s die we van anderen hebben geërfd, en onze verbindingen met onze vorige levens.

De energie van het eerste chakra bevat de kracht om het onvoorstelbare te verwezenlijken, zoals de gedocumenteerde fysieke prestatie van een moeder die een auto van haar kind tilt, aangewakkerd door angst en de drang om te overleven.

Wanneer de wortel chakra is geblokkeerd of in onbalans dan komt angst in beeld, en dat is je slechtste raadgever:)

En daarom is het zo belangrijk om een soepel en krachtig bekkengebied te hebben, open, en sterke benen.

“Alles, maar dan ook werkelijk alles is met elkaar verbonden!”🙃

De Wet van de Vijf Elementen in ‘t kort

De filosofie van de vijf elementen, dat alles uit alles voortkomt, is een universele theorie. Alles is verbonden met alles, alle cellen zijn verbonden met elkaar. Alle organen zijn verbonden met elkaar. Alle krachten zijn verbonden met elkaar.
En zo ook de 4 seizoenen, net als de tattvas – de 5 elementen – Ether, Vuur, Aarde, Lucht en Water of volgens de Traditionele Chinese Leer: Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water.

De cirkel van de vijf elementen symboliseert, net als andere cirkels, sinds het begin der tijden de continuïteit van het leven. Een cirkel is tijdloos, kent geen begin of einde en is voortdurend in beweging – wisseling van de seizoenen.

De voedingscyclus (zie 5 elementen plaatje)

Uit het etherelement worden alle andere 4 elementen gecreëerd. Uit pure ruimte –Ether komt het vuurelement (Chinezen noemen het etherelement Hout, omdat bomen de grootste wezens op deze planeet zijn, ze nemen de meeste ruimte in beslag, ze vertegenwoordigen ruimte. Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling, en meer) en hout is nodig om vuur te maken, dus vuur verandert het hout in Aarde. Door het samen te drukken, komt er uit de samengeperste aarde een geur vrij, zoals lucht, warme en koude lucht. Als deze samenkomen vormen ze wolken en regen, dus het luchtelement leidt naar water, dit voedt weer het Hout

Wintertijd en Water Element

De wintertijd (en het element water) is de tijd voor de wijzen. Je keert naar binnen en realiseert je de omvang van je creatie, het is de tijd om een groter begrip (inner-standing) te creëren over het leven en het bestaan. Wijsheid lijdt tot onbevreesdheid, wetende dat de ziel oneindig is.

Winter betekent rust

Binnen de Chinese en Ayurvedische geneeskunde staat winter voor het seizoen waarin het element Water domineert, de natuur is in rust, en concentreert de energie met donker, koude, stilte, langzaam, rust, zacht, voelen, yin en de emotie angst.

Van oudsher is het de bedoeling dat je in de winter wat meer naar binnen keert, ‘ver-yint’ als het ware. Er heerst rust in de natuur én in jezelf. Maar ook melancholie en angst komen ‘s winters vaker voor, evenals depressie. Dit hoort een beetje bij de winter en het tekort aan daglicht (een goede aanvulling met vitamine D kan in alle opzichten helpen, nieren spelen een belangrijke rol bij de activering van vitamine D).

Meer rust, meditatie, vroeger onder de wol en iets later beginnen en ook overdag wat rustiger aan doen is allemaal goed voor je nieren en nier-energie. Ga wel regelmatig naar buiten, maak contact met de natuur en absorbeer daglicht. Doe aan zelfreflectie en maak je balans op, bekijk wat goed gaat in je leven en wat mag verbeteren.

Pijn in de botten

Het waterelement hoort bij de organen blaas en nieren, die weer verbonden zijn met de botten. ‘s Winters krijgen veel mensen last van hun botten, van stijfheid, vastzittende nek en schouders, gespannen spieren of pijnlijke voeten. Ook verergeren reumatische klachten en komen blaasontstekingen vaker voor. In Japan dragen vrouwen ‘s winters vaak een nierband, een warme elastische band (kan gewoon van dubbele tricot zijn) om het gebied van de onderbuik tot net over het middel. Zo kun je ook yang-energie sparen.

Lotusbloem

Het symbool van het Water element is de Lotusbloem. Deze staat voor de hoogste kwaliteit van het waterelement, en dat is wijsheid. De lotusbloem kan haar schoonheid en zuiverheid alleen ontwikkelen in modderig water.

Nieren en Ojas

De nieren bewaren de Ojas (vergelijkbaar in TCM → Jing genaamd).
Volgens Ayurveda is Ojas de subtiele essentie van alle vitale vloeistoffen, verantwoordelijk voor:

  • Gezondheid
  • Vitaliteit
  • Kracht
  • Levensduur
  • Immuniteit
  • Emotioneel welzijn
  • Spirituele groei

Ojas is een term uit het Sanskriet die zoiets als ‘kracht‘ betekent en kan het best worden begrepen als essentiële energie voor lichaam en geest. Het geeft weefsels niet alleen kracht en uithoudingsvermogen, maar beschermt ook de gezondheid en vitaliteit van cellen, waardoor alle lichaamsfuncties en fysiologische processen worden beïnvloed.

Er wordt gezegd dat de zetel van ojas in het lichaam het hart is, en het bestaat voornamelijk uit water- en aarde-elementen. Ojas kan worden vergroot, gerepareerd en beschermd door het eten van puur en voedzaam (sattvisch) voedsel, het beoefenen van yoga en meditatie en het ontwikkelen van een evenwichtige levensstijl.

Ojas is een kostbare essentie, die in zijn materiële essentie het sperma en de eieren is. Het is verantwoordelijk voor de normale natuurlijke ontwikkeling van de foetus tot de baby, tot de peuters, enzovoort…, tot volledige volwassenheid en kracht.

Als de Ojas zwakker wordt, beginnen de tekenen van ouderdom zichtbaar te worden en sterft het fysieke lichaam uiteindelijk. Dat hele proces wordt geregeerd door de nierenergie. Het is verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid, voor de mannelijke potentie en de vruchtbaarheid van de vrouw.

Om een kind te kunnen verwekken heb je nierenergie nodig. Om het kind te behouden heb je miltenergie nodig.

Om bevruchting te laten plaatsvinden moet de nierenergie van beiden sterk genoeg zijn. Als de nierenergie niet sterk genoeg is, zal er geen kind ontstaan totdat de energie is opgebouwd.

De nieren zijn de moeder en de vader. Zij zijn de wortels van de zonne- en maanenergie.

Nieren en Prana (en astma)

Wanneer de nieren niet de energie hebben om omhoog te reiken en de prana vast te grijpen en naar beneden te trekken, raken de longen te vol met lucht. Het resultaat hiervan is astma.

Als een persoon niet kan inademen, zijn het de nieren die de energie niet naar beneden trekken.

Als een persoon niet kan uitademen, zijn het de longen die zwak zijn.

Tot zover (over de nieren), maar dit is nog maar het begin
💫💫💫